Жури

Юри Димитров Стойков

Юри Димитров Стойков

С огромно удоволствие ви представяме следващият член на нашето жури – композиторът Юри Димитров Стойков. Юри е роден на 1 март 1962 г. във Варна.
Свирил е с групите „Длан“ (Варна) и „Субдибула“ (София).
Взима участие в първия концерт на електронната музика в София (1988) и в първия и втория фестивали на електро-акустичната музика в Гоце Делчев (1989 и 1990) с известни музиканти като Симо Лазаров, Сергей Джоканов, Илия Фортунов, Владимир Джамбазов, Любомир Кавалджиев, и др.
Автор на музикални сигнали за Радио София, Радио Варна, Радио Шумен, Radio Chic (Торонто), за частни радиостанции и за БНТ; автор на театрална и филмова музика.
Бил е член на журитата на международните поп-рок фестивали „Откритие“, „Рок хит“ и Международния фестивал за детска песен „Златни искри”, продуцирани от Доно Цветков.
Работи като изпълнителен продуцент в Студио „Левито“ – Варна (2000 – 2005). След 2006 г. взима участие в записите на новия компакт диск „True Copy” – антология на рок групата „Субдибула“;
Член на Мюзикаутор от 1992 г. През 2016 заедно с Ангел Пенчев (екс-„Клас“) основава Radio Music BG – интернет радио, изцяло с българска музика, което е подкрепено от Бойко Петков („Клас“); Венци Дреников („Субдибула“; ВВД); Георги Венин; Константин Джамбазов; Людмил Ангелов; Нелко Коларов; Павел Васев („Монолит“); Петър Чухов („Субдибула“;; „Пар Авион“;),и други музиканти.
През 2019 придобива бакалавърска степен по Music Production and Sound Engineering в Audio Masterclass Academy в курса на Дейвид Мелор, продуцент, композитор, преподавател в City of Westminster College and Westminster University, режисьор на Лучано Павароти, Пласидо Доминго и др., sound engineer at London’s Royal Opera House, изучавайки техниките на звукозапис от легендарното студио Abbey Road, London.
Автор на музикалния фон към филмите:
„Легенда за Аладжа манастир“ (2009);
„Легенди за Побитите камъни” – 3 серии (2012);
„Пътят към Монт Блан” (2012);
„Да опитаме отново” (2014);
„Меджиди Табия – последната османска крепост построена на Балканите” на Петко Герасимов (2009) ;
„Les seniors passionnés“ саундтрак на френския пълнометражен филм на Никола Томас (2019).
Авторски албуми:
“Window to the Soul”, 1988 (касета);
“Things”, 1990 (касета);
“Transfiguration”, 1992 (CD, касета);
“Transfiguration”, 1993 (CD, издаден в Германия);
“The Legends”, 1996 (CD и касета);
“W.I.P.” (Wide Instrumental Project), 2011 (CD и DVD);
„50”, 2013 (single); (CD)
„Dolphin Secrets – Moog Edition”, 2014; (CD);
„Dolphin Secrets – Basic Edition”, 2016; (CD);
„Terra Logica” – single, 2022. (CD);
„Златното зрънце“ – детска музикална приказка, 2023; (DVD).
Продуцентски албуми
„Нота бене”, 1999; (CD);
„Левита” – Коледни песни, 2000; (CD);
„От извора на българския фолклор – І част”, 2013; (CD);
“Димитър Стойков – 90 години ” хора и ръченици от североизточна България“ 2021(CD).
Участия в продукции:
„Rock Step One” – 1991, издател Unison (касета);
„Bulgarian summer resorts” – 1997, multimedia CD, издател Koral Multimedia;
„Bulgarian Folk Instruments” – 1998, multimedia CD, издател Koral Multimedia;
„Пепеляшка” – 2000, (CD) музикална приказка, издател Цветелина Николаева;
„Varna” – 2005, multimedia (CD), издател KoralSoft;
„Subdibula – True Copy”, 2006; издател Субдибула; (CD);
„Street view” – Acho Pench, 2014, издател Ангел Пенчев; (CD);
„Вълшебници” – 2016, издател Доно Цветков(CD);
„Пепеляшка” – 2023, (CD) музикална приказка, 2-ро преработено изд., издател Цветелина Николаева
Награда „Варна“ за ярки постижения в областта на музиката 2014;
Media Awarts Варна – Шести независими награди за Култура на варненските журналисти 2020;
Лауреат на „Кристална лира“ за звук и звуков дизайн на Съюза на музикалните и танцови дейци 2022.
 
Рубен Санчес

Рубен Санчес

С огромно удоволствие ви представяме талантливият художник Рубен Санчес – член на нашето международно жури. Роден и израснал в Мадрид (1979 г.).
Самоук художник, идващ от 90-те субкултури на графити и скейтборд, съчетани с опит в графичния дизайн и илюстрацията.
Живи цветови палитри, асиметрия и липса на точни пропорции са сред съставките в игра, в която сте изправени пред предизвикателството да дешифрирате посланията и опасенията на Рубен чрез герои и елементи в крехък баланс, но със силни взаимодействия.
Личен стил, при който визуалният баланс, верижните реакции и свързаността флиртуват с кубизма и абстракцията, предизвиквайки портрети на едно несъвършено общество.
Неговите творби са неограничени във възможностите: платна, стенописи, керамика, големи публични скулптури или дори подводни инсталации. Те могат да бъдат намерени по целия свят като част от арт фестивали, поръчки, хуманитарни проекти или международни изложби.
Подробна информация за него може да научите тук: https://www.iamrubensanchez.com/…/www…/about
Марчо Апостолов

Марчо Апостолов

За нас е чест да ви представим следващият член на журито! Това е тенорът Марчо Апостолов.Той е възпитаник е на IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ и СМУ „Добри Христов“ в родния си гр. Варна, а след това и на Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, където се дипломира в класа по класическо пеене на доц. Ирена Бръмбарова.
Като водещ солист на ДМТ „Стефан Македонски” – София, от 1998 г. изпълнява централни героични и характерни персонажи както в класическите оперетни, така и в мюзикълните заглавия от репертоара на театъра. Сред най-играните от него роли са знаковите жанрови персонажи от шедьоврите на Франц Лехар, Имре Калман, Роберт Щолц, Пал Абрахам, Фредерик Лоу, Джери Хърман, Жул Стайн, Джон Кандер, Ендрю Лойд Уебър и много други.
През 2002 г. за ролите си на Исус в спектакъла „Исус Христос суперзвезда” от Ендрю Лойд Уебър и на Граф Данило Данилович във „Веселата вдовица” от Франц Лехар, става първият български оперетен артист, носител на „Кристална лира” в индивидуалната категория „Изпълнител на оперно и оперетно изкуство“ – годишна награда на Съюза на музикалните дейци в България, Центъра за музика и танц към Министерство на културата на Република България и Радио Classic FM.
От 2001 г. е редовен гост в представителни спектакли на Националната опера и балет – София, в Пловдивска, Русенска, Бургаска, Старозагорска и Варненска опери, както и в Македонската опера и балет – гр. Скопие, Македония.
Концертирал е като солист на Софийска филхармония, както и на оркестрите в Пловдив, Бургас, Сливен, Разград, Димитровград, Видин и Враца. Като солист на Държавния музикален театър и Националната опера участва в множество фестивални и международни прояви в България, Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Люксембург, Гърция, Македония, Турция, Тайван и Япония.
Участвал е и в авторитетни музикални проекти на различни самостоятелни творчески формации в България, Германия, Япония и САЩ.
Има направени записи за Националното радио, Националната телевизия, както и за GEGA New.
От 2019 г. е щатен преподавател към катедра „Музикално-сценично изкуство“. Има защитена докторска степен по научна специалност „Музикознание и музикално изкуство”. Автор е на научни публикации за референтни специализирани издания.
Бил е член на художествено жури в национални музикални конкурси, както и в комисията за присъждане на наградата „Кристална лира“.
За четвърти път той ще е част от журито на ММФ “Славянски звън”.
Доц. д-р Елена Каралийска-Тръпкова

Доц. д-р Елена Каралийска-Тръпкова

За нас е чест да ви представим
Доц. д-р Елена Каралийска-Тръпкова.
Тя завършва НМА ,,Проф. Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Лиляна Антова. Работи във Вокалния факултет на НМА от 1990 г. в класовете на проф. Иван Вульпе, проф. Руско Русков, проф. Лилия Стефанова, проф. Мила Дюлгерова, проф. Нико Исаков, проф. Христо Игнатов, проф. Елица Нешевска, доц. Лиляна Жабленска, доц. Констанца Вачкова. Акомпанира на участниците в майсторските класове на Калуди Калудов във Варна и в Чешин (Полша), на проф. Рудолф Кнол-Лятна академия на Моцартеума в Залцбург. Концертира в България, Япония, Холандия, Франция, Кипър, Полша. Интересът ѝ към полската музика е пробуден от сътрудничеството ѝ с известната оперна певица и педагог Мария Фолтин. През 1990-те години активно сътрудничи на SPAM (Stowarzyszenie Polskich Artystów Muzyków) като участва в редица концерти, организирани от проф. Мирослав Домбровски. Участва като акомпанятор в Първия (1991) и Втория (1995) международен конкурс за вокалисти Станислав Монюшко във Варшава. Записва със световно известния полски баритон Марчин Брониковски песни и арии за Полското национално радио и Top Canal – Варашава.
От 2007 г. Елена Каралийска, след успешно издържан конкурс, преподава камерно пеене в НМА. През 2015 г. защитава докторска дисертация на тема ,,Музикално-поетична образност, стилистични и интерпретационни особености в песенното творчество на Станислав Монюшко”. От 2017 г. е доцент по камерно пеене в НМА след успешно издържан конкурс за академичната длъжност. Издава монография, посветена на песенното творчество на полския композитор Мечислав Карлович. През 2019 г., с финансовата подкрепа на Република Полша чрез Полския институт в София, издава монография, посветена на вокалното наследство на Станислав Монюшко. Научен редактор е доц. д-р Снежина Врангова. Освен публикуването на книгата, проектът включва и поредица от концерти, отбелязващи 200-годишнината от рождението на Монюшко. В тях участват преподаватели и студенти от НМА,,Проф. Панчо Владигеров”, солисти на Софийска и Варненска опери, НМТ,,Стефан Македонски”. През 2022 г. Елена Каралийска издава монографията Карол Шимановски. Музикално-поетична образност, стилистични и интерпретационни особености в песенното му творчество, финансирана от Република Полша, чрез Полския институт в София. Научен редактор е доц. д-р Снежина Врангова. Книгата е част от проект, ознаменувал 140-годишнината от рожднието на Карол Шимановски. Проектът е съпътстван и от концерт-представяне на книгата. Знаково е участието в събитието на дългогодишни съмишленици на доц. Каралийска, както и на студенти от НМА.
През 2019 г. Елена Каралийска участва в редица концерти, по случай 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров: концерт, включен в програмата на Мартенски музикални дни гр. Русе (31 март, 2019), в концерти във Варна, Балчик, София. Доц. Каралийска е ръководител на проект, свързан с участие на студенти в Майски музикални дни в Кюстендил, посветен на 100-годишнината на НМА,,Проф. Панчо Владигеров”. Организира, ръководи и участва в проект за концерт с полска музика, посветен на вековния юбилей на академията, осъществен със съдействието на Полския институт в София на 1 декември 2021 г.
Творческото сътрудничество на Елена Каралийска с Марчин Брониковски продължава вече 30 години. Резултат от това сътрудничество са поредица от концерти: 26 май, 2017 г. (събитието е осъществено в рамките на 48-мия международен музикален фестивал Софийски музикални седмици), концерт в Никозия (Кипър) съвместно с Елица Нешевска (2019), концерт в залата на Кралския театър в музея Лаженки крулевские във Варшава (27 октомври 2022), посветен на 70 – годишнината на Българския културен институт.
През 2019 г. доц. Каралийска е поканена за участие в състава на международното жури на Втория Международен Младежки Фестивал Славянски звън в гр. Варна. Елена Каралийска участва и в международната проява, организирана по случай Полското председателство на Вишеградската четворка с концерт на 5. 11. 2020 г. в Полския институт със солисти Радостина Павлова и Марчо Апостолов.
Педагогическата дейност на Елена Каралийска е увенчана с успехите на нейните студенти: Божена Александрова – носителка на първа награда за изпълнение на немска и австрийска музика MAGIC и награда за най-добро изпълнение на произведение от Моцарт, гр. Бургас (2013), Жана Костова, носителка на Втора награда на 10-я международен песенен конкурс Франц Шуберт, гр. Русе (2015 ), Емили Разбен – Трета награда на международния песенен конкурс Франц Шуберт, гр. Русе (2017), Боян Савов – Трета награда на конкурса за камерно пеене Панчо Владигеров, гр. Шумен (2018), Живко Добрев – Трета награда на XIII Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика МAGIC, гр. Бургас (2019), Мария Славова – Първа награда на Първия Академичен Песенен конкурс (2019), НМА, гр. София, Мария Чавдарова – Втора специална награда за дуо – пеене и пиано на Първия Академичен Песенен конкурс (2019), НМА, гр. София, Моника Зашева, носител на Първа награда на Международния конкурс Балканска романсиада, гр. София (2020). Тя е и носител на Втора награда на международния песенен конкурс Франц Шуберт, гр. Русе (2021). Първа награда на конкурса Балканска романсиада печели и докторантът от Китай Сонг Це, (2021). На 12 ноември 2022 г. с Първа на града на същия конкурс е отличена и Ли Дзяхуей. Отличия от Третия Академичен конкурс Парашкев Хаджиев (17-19 ноември 2022) притежават Моника Гергова – Първа награда и докторантът от Китай Сима Чи – Трета награда. Моника Гергова е носител и на Втора награда от Първия международен конкурс ,,Йохан Себастиан Бах”, проведен под егидата на АМТИИ ,,Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив на 3 декември 2022 г.
Следвайки общите принципи на българската вокална школа и на академичното образование в НМА ,,Проф. Панчо Владигеров”, Елена Каралийска се стреми да осъществява концертни изяви на своите студенти в НМА, както и в концертни зали в различни градове в България. Обогатявайки репертоара на своите възпитаници с непознати до този момент в България произведения от Монюшко, Карлович, Шимановски, Тадеуш Берд, Ралф Вон Уйлямс, Ленард Бърнстейн, Джон Дюк, Томас Ф. Дънхил, доц. Каралийска разширява кръгозора на младите певци и в същото време съхранява и продължава традициите на българското музикално изкуство.
Мария Санчес

Мария Санчес

Представяме ви талантливата и очарователна цигуларка Мария Санчес. Тя е част от международното жури на ММФ “Славянски звън” от самото създаване на конкурса.
Мария е родена във Варна/България. Завършва средно образование по цигулка в родния си град. На 17-годишна възраст започва работа в оркестъра на Елче/Аликанте. Усъвършенства обучението си в Кралската консерватория в Мадрид, в катедрата на Мануел Гилен и Педро Леон, където завършва с отличие.
От 2000 г. е част от Оркестъра на радиото и телевизията в Мадрид , участва в записи на различни албуми с разнообразна музика и участва в различни музикални групи.
Стоян Господинов

Стоян Господинов

Щастливи сме да ви представим още един член от журито на IV ММФ”Славянски звън” – Стоян Господинов. Той е главен художествен ръководител на ПФА „Добруджа”. Роден е на 30 юли 1957 година в с. Житница. Започва да танцува фолклорни танци от 8-годишна възраст. През 1976 година е приет на работа в ПФА „Добруджа” като танцьор.
През 2000 година завършва висше образование във ВСУ, специалност „българска народна хореография”. От 2001 година е главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”.
Като солист на ансамбъла става носител на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Със същата награда е отличен и като ръководител на формацията. Той носител и на Кристална лира и Кристално огърлие за развитието и популяризирането на българския фолклор.
Стоян Господинов е основател и ръководител на Представителна детска танцова студия „Добруджа”.
Той е Почетен гражданин на Добрич се за изключителен принос и заслуги за развитието на Община град Добрич, за изключителни постижения в областта на обществено-политическия, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот; за изключителен принос, свързан с популяризирането на името на град Добрич и Община град Добрич, за дългогодишна обществено -полезна дейност и дейности, свързани със социалното подпомагане и развитието на гражданското общество.
проф. Стела Благоева Митева-Динкова

проф. Стела Благоева Митева-Динкова

Представяме ви проф. Стела Благоева Митева-Динкова. Тя е родена на 31.07.1973 г. в гр. Провадия в семейство на музиканти. Десетгодишна започва занимания по китара при баща си Благой Митев.
От 1987 до 1992 г. учи в СМУ (Национално училище по изкуствата) „Добри Христов“ – Варна в класа на Любен Хараламбиев. От 1992 г. продължава образованието си в АМТИИ – Пловдив, а от 1996 г. е асистент по класическа китара в същата академия. През 2009 г. е хабилитирана със степен „доцент“, през 2016 г. защитава докторска дисертация, а от 2019 г. е професор по китара.
Тя е носител на: две първи награди от конкурса „Млад музикант“ в Чирпан (1985 и 1987 г.); ІІ награда от конкурса за български китаристи в Гоце Делчев (1994 г.); І награда от международния конкурс за интерпретация на класическа китара в Пловдив (1994 г.); ІI награда от Академичния конкурс за изпълнителско изкуство и художествено творчество в Пловдив (1996 г.) /първа награда не е присъдена/; І награда от международния музикален фестивал „Надежди, таланти, майстори“ в Албена (2002 г.).
Занимава се активно с концертна дейност като солист и в различни камерни ансамбли с наши и чуждестранни изпълнители. Участва в международни фестивали и конкурси в Испания, Полша, Гърция, САЩ, Тунис, Швейцария, Сърбия, Турция и други.
Издава първия по рода си сборник с компактдиск „Пиеси за китара“ (2002 г.) от български композитори, а също така „Пиеси за китара” (2008 г.), както и методическия труд „Характерни похвати в китарната техника на лявата ръка”. Работи активно за създаването и разпространението на новата българска музика за китара.
Проф. д-р. Стела Динкова е председател на журито на международния китарен конкурс „Акад. Марин Големинов” – Кюстендил и традиционния китарен фестивал „Дни на класическата китара” в гр. Варна. За нас е чест, че проф. Митева е част и от международното жури в четвъртото издание на ММФ “Славянски звън”.
Зоя Желева

Зоя Желева

Щастливи сме, че харизматичната Зоя Желева е част от нашето звездно жури! Зоя е родена във Варна и произхожда от музикално семейство. Майка ѝ Мария Балтаджиева е известната народна певица от Варненския край , автор и изпълнител на песента “Даньова мама”.
Зоя Желева завършва оперно пеене в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София в класа на Проф. Лиляна Жабленска.
След дипломирането си печели стипендия за специализация във Виена в класа на проф.Маргарита Лилова в Университета за музикално и драматично изкуство.
Солистичният си дебют осъществява във Варненската опера. Следват постоянни договори и като гостуваща певица в градовете Бремен, Бремерхафен, Олденбург, Дортмунд, Дармщат, в Южна Германия, Австрия, Франция, Люксембург, Белгия, Италия.
Репертоарът ѝ включва главни роли като Одабела, Аида, – Дж.Верди, Неда – “Палячи” – Р.Леонкавало, Татяна – “Евгений Онегин” – П.И.Чайковски и други. Богат песенен и кантатно-ораториален репертоар.
Настоящата и дейност като доказал се преподавател по пеене в областта Северна Вестфалия е естествено базирана на
богатият ѝ творчески опит.
През 2006 г. основава собствено певческо студио през което минават много успешни професионални певци от всички музикални стилове.
Създава ежегодна музикална среща на всички свои настоящи и бивши ученици за обмяна на опит и представяне на постиженията през годината.
От 1.5.2022 г. Зоя Желева е член на управителния съвет на професионалният
федерален съюз на вокалните педагози в Германия.
Силвия Кацарова

Силвия Кацарова

Горди сме да споделим с Вас, че член на журито в модул “Музика”, категория “Поп, джаз, рок пеене” е емблематичната българска поп певица Силвия Кацарова.
Със своя талант, специфичен тембър и маниер на изпълнение, повлиян от ритъм енд блус и соул, тя има определяща роля за успеха на група LZ. Песни като „Бяла въздишка“, „Големият кораб минава“, „Топъл дъжд“, „Обещай ми любов“ се превръщат в шлагери през 80-те, както и хита ѝ с Васил Найденов „Огън от любов“. Прекарала детството си в Добрич, тя се премества с родителите си в Хасково през 1969 г., където завършва Икономическия техникум. С помощта на преподавателите Лили Ненкова и Ирина Чмихова успява да се подготви за кандидат-студентските изпити в Естрадния отдел на Музикалната академия, която завършва в класа на Евгений Комаров. В началото на кариерата си добива опит в различни жанрове – от циганско-руските романси до джаз-рок с квинтета на пианиста Марио Станчев.
През 2020 година Силвия Кацарова издава автобиографична книга със заглавие “Мой сън”. Тази книга е разказ за времената на „хепи соца”, рок бандите, бленувания капитализъм и нашата реалност.
Тя е истинска. Тя е зареждаща. Тя е Силвия Кацарова!
Бойко Цветанов

Бойко Цветанов

Щастливи сме да споделим с Вас, че Председател на журито ще е световно известният тенор Бойко Цветанов.
Той е един от най-големите тенори на нашето време, завършил е Консерваторията в София, специализирал е при Маргарита Лилова във Виена, Борис Христов в Рим, Карло Бергонци в Академия „Верди“ в Бусето и при Франко Корели.
Великият Борис Христов наричал своя ученик „Сине мой, Дон Карлос на моите мечти“, в асоциация с образа от едноименната Вердиева опера. Искал дори той да наследи родната му къща, но Бойко отказал, защото „домът на такъв велик българин като Борис Христов, не може да принадлежи само на един човек, а на цяла България”, както обяснява самият Бойко Цветанов.
Оперният титан е с изключително богат репертоар – над 60 централни тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Доницети, Росини, Чайковски, Белини и други, в кантатно-ораториални произведения, както и редица опуси на български композитори. Гастролира по целия свят, пял е в прочути театри, с известни певци и диригенти, гастролира на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия, Франция, Испания, Португалия и др.
Маестро Цветанов ще проведе майсторски клас по “Класическо пеене” като съпътстваща програма на фистивала.
Също ще вземе участие в Великденският оперен концерт в който ще се представят лауреати от различни издания на ММФ “Славянски звън”.
Карен Алексанян

Карен Алексанян

За нас е чест да обявим, че IV Международен младежки фестивал “Славянски звън” ще се проведе под патронажа на съвременният будител Карен Алексанян. Той е създател на уникалния културно-исторически комплекс “Двор на кирилицата” в първата българска столица Плиска. Истински музей на свещената ни азбука под открито небе, където освен 30-те букви са увековечени светите братята Кирил и Методий и Свети Цар Борис Покръстителя. Открива го през май 2015 г. в чест на 1150 години от приемане на християнството. През 2017 г. създава Крепостта на кирилицата, в която чрез восъчни фигури на българските владетели пресъздава историята ни. Комплексът се допълва и от уникална Алея на писателите с 50 бюст-паметника на наши и чужди автори, творили на кирилица.
Благодарение на господин Алексанян всички участници във фестивала ще имат щастливата възможност да покажат таланта си, да се докоснат до величието на българската история и идентичност посещавайки “Двора на Кирилицата”,както да отнесат незабравими спомени и нови знания за България по родните си места.